""

DÖRT VEKİLLE YOLA DEVAM… « Yeniufuk Gazetesi

27 Nisan 2024 - 06:31

DÖRT VEKİLLE YOLA DEVAM…

DÖRT VEKİLLE YOLA DEVAM…
Son Güncelleme :

29 Temmuz 2017 - 7:00

Milletvekili sayısı 550’den 600’e çıkması faydalı oldu.

Yozgat, bu sayede 3’e düşen vekil sayısını 4’e çıkardı.

İyi mi oldu?

Kötü mü oldu?

Bunu zaman gösterecek…

Yozgat daha önceden 6 Vekille temsil ediliyordu, şimdi bu sayı 4’te kaldı.

Elbette temsil gücü bizden daha iyi olan şehirler var.

Fakat Yozgat nüfusu itibariyle temsil gücü en kötü İller arasında olmadığını hatırlatmalıyım.

Vekil sayısı 3 olsa ne olacak?

Vekil sayısı 4 olsa ne olacak?

Vekil sayısı 6 olduğu zamanlar da oldu?

Bu sorular her zaman olacaktır. He ne sebeple olursa olsun temsil gücü fazla olan İller her zaman avantajlıdır.

Listeye göre İllerin Milletvekili sayısı incelendiğinde, Bilecek, Bingöl, Bitlis, Bolu, Budur 3 vekille temsil edilecek. Çorum’un Milletvekili sayısı 4 oldu. Gümüşhane, Hakkari bizden daha az milletvekiline sahip iller. Merkez nüfusu Yozgat’tan oldukça fazla olan Aksaray’ın dahi milletvekili sayısı Yozgat ile aynı. Yeni dönemde Nevşehir 3, Kırşehir 2 Milletvekili ile temsil edilecek.

Sayılar değişerek devam ediyor. Bütçeden her zaman büyük payı alan büyük şehirler en çok milletvekili sayısına sahip olmaktadır. Bireysel düşünüldüğünde vekil sayısı 550’den 600’e çıkması biraz sıkıntılı bir süreç gibi değerlendirebiliriz ama Türkiye’nin genel durumuna bakıldığında böyle bir karar alındığını görüyoruz.

Dolayısıyla bu durum Türkiye ve sosyo ve ekonomik dengelerde bir takım ağırlıklar oluşmasına sebep olacaktır.

Fakat Türkiye her zaman olduğu gibi bunu da bir şekilde atlatacaktır. Burada şöyle bir soru karşımıza çıkabilir: Ekonomisi daha güçlü ülkelerin Milletvekili sayısı Türkiye’den daha az. Bu konuda Fransa, Almanya ve benzer Avrupa ülkeleri örnek gösterilebilir.

Dolayısıyla Türkiye’nin Avrupa ülkeleri ile kıyaslanması baştan hata olur. Zira dünya ülkelerine bakıldığında Türkiye her zaman farklı bir ülke konumunda olmuştur.

Bu bakımdan dünya ülkelerinin tamamına yakının gözü her zaman Türkiye’nin üzerinde olmuştur. Tekrar başa dönecek olursak, gerek siyasi yönden gerekse başka yönlerden Türkiye yeni bir sisteme kapı aralamış durumdadır.

Önemli olan kurulmak istenen sistemin doğru işlemesi, bunu da hep birlikte bekleyip göreceğiz.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.