""

Hayret! Listede Yozgat Yok « Yeniufuk Gazetesi

27 Nisan 2024 - 00:50

Hayret! Listede Yozgat Yok

Hayret! Listede Yozgat Yok
Son Güncelleme :

16 Mayıs 2022 - 17:37

TÜİK, Yozgat açısından kafalarda karışıklık oluşturan bir araştırmanın sonucu açıkladı.

Enflasyon hesaplamaları başta olmak üzere sosyal, ekonomik ve benzeri durumlara ilişkin daha önce yaptığı araştırmaları tartışmalara neden olan TÜİK, illerin yoksulluğu üzerine yaptığı araştırmayı kamuoyu ile paylaştı.  

Haberi okur okumaz aklımdan geçen ilk il Yozgat olmuştur. Son dönemlerde her yerde hissedilen yoksulluğun daha fazla olduğu illerin başında Yozgat gelmektedir. Çünkü resmi kurumlar, yerel yönetimler ve sivil toplu kuruluşlarınca açıklanan ayni ve nakdi yardım istatistiklerine bakıldığında nüfusun çoğunluğu bu yardımlarla geçimini ve hayatını idame etmektedir. İşsizlik oranı yüksek iller arasında önde gelmektedir.

Bu sebeplerle Yozgat’ın yoksul iller arasında olacağını düşündüm. Fakat yoksulluk sıralamasına baktığımda Yozgat’ın yoksul iller arasında olmadığı dikkatimi çekti. Ancak bu duruma sevinsek mi, üzülsek mi, doğrusu bilemedim.

Çünkü hayat pahalılığın yoğun şekilde yaşandığı bir dönemde Yozgat’ta yaşayan insanların büyük çoğunluğunun asgari ücretli ve alt gelir grubuna sahip olduğu, bu durumun gerçekliğini göz önünde bulundurduğumuzda Yozgat yoksulluk araştırması sıralamasında olmaması akıllara ilk gelen bir sorudur.

Çünkü yine TUİK tarafından açıklanan işsizlik oranı rakamları her ne kadar yüzde 14’leri göstermiş olsa da Yozgat’ta işsizlik oranının her zaman daha yüksek olduğu gerçeğini göz ardı etmek mümkün değildir.

Bu bağlamda istihdam alanlarının yetersiz olduğunu, mevcuttaki firmaların kalifiye eleman konusunda Yozgat’ta ciddi sorunlar yaşandığını, bu sorunların halen devam ettiğini daha önceki yazılarımda ifade ettim.

Bu sebeplerden kaynaklı olarak, kırsaldan şehir ya da ilçe merkezlerine göç eden genç ve orta yaş kuşağındaki insanların iş bulma imkanı olmadığı için daha sonra başka şehirlerde iş bulma umuduyla kent genelinde göçün halen devam ettiğini hatırlatmak isterim.

Araştırma bölgesel bazda yapılmış olup, Yozgat değerlendirmede Kayseri ve Sivas’la aynı potaya dahil edilmiştir. Dolayısıyla Kayseri ve Sivas’taki gelir düzeyi ortalamaya vurunca Yozgat’ın da gelir düzeyini artırmıştır.

Türkiye’de gelirin en yüksek olduğu şehir İstanbul olurken, yıllık gelirin en düşük olduğu iller arasında dikkat çeken şehirler var.

Aynı şekilde gelir eşitsizliğinin en fazla olduğu iller arasında İstanbul geliyor.

TÜİK, 2021’deki araştırma sonuçlarına göre yoksulluk oranının en düşük olduğu şehirler dikkat çekerken listedeki birçok il ‘sürpriz’ olarak nitelendirildi. İşte TÜİK’in açıkladığı o rapor ve Türkiye’nin en yoksul şehirleri…

Türkiye’nin en yoksul şehirleri Adana ve Mersin. Bu ileri yüzde 13.7 ile Mardin, Batman, Şırnak, Ağrı, Kars, Siirt ve Ardahan oldu. Her ne kadar bu şehirde yaşayanlar olarak çok daha derin bir yoksulluk içerisinde olduğumuzu bilsek de; Yozgat,Kayseri ve Sivas’la birlikte değerlendirilerek yüzde 8-10,9 yoksulluk oranında kalmış.

Göreli yoksulluk oranı en düşük İBBS 2. Düzey bölgeleri ise yüzde 2,2 ile Malatya, Elazığ, Bingöl, Tunceli, yüzde 6,5 ile Bursa, Eskişehir, Bilecik ve yüzde 7,7 ile Gaziantep, Adıyaman, Kilis olarak hesaplandı.

Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması 2021 yılı sonuçlarına ilişkin gelir bilgileri, bir önceki takvim yılı 2020’yi referans alıyor. Gelir hesaplamalarında, hane halkı gelirleri, hane halkı büyüklüğü ve kompozisyonu dikkate alınarak eş değer hane halkı kullanılabilir fert gelirine dönüştürülüyor.

Sonuç olarak bu araştırma hangi kriter üzerinden yapılırsa yapılsın, yaşamsal gerçeklikler dikkate aldığında Yozgat insanının geçim sıkıntısı ile karşı karşıya kaldığı, derin bir yoksullukla mücadele ettiği gerçeğini değiştirmez.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.