""

Seçimin kaderini kadınlar belirleyecek « Yeniufuk Gazetesi

27 Nisan 2024 - 05:15

Seçimin kaderini kadınlar belirleyecek

Seçimin kaderini kadınlar belirleyecek
Son Güncelleme :

31 Mayıs 2018 - 7:00

Seçimlerde her zaman kadın faktörü önemli olmuştur… Kadınların seçimdeki ağır basan yönlerini konuşacağız ama önce Yozgat’ta seçmen profili ne durumda bir bakalım…

24 Haziran’da yapılacak olan seçimlere 24 gün kalırken Yozgat’ta oy kullanacak kişi sayısı da açıklandı. Şöyle ki; Türkiye genelinde bu seçimde 59 milyon 391 bin 328 kişi 24 Haziran seçimlerinde sandık başına giderek, özgür iradesiyle istediği partiye oy verecek.

* * * *

Bir soru ile devam edelim… Bu durumda Yozgat ne yapar? Bilindiği üzere göç, işsizlik ve istihdam konularında sıkça gündem olan Yozgat’ta seçmen sayısında bir düşüş olmaması özellikle iktidar kanadındaki siyasetçiyi biraz olsun rahatlattığını düşünüyorum.

Peki, Yozgat’ta kaç kişi oy kullanacak?

Bu soruya Yüksek Seçim Kurumu şöyle cevap vermiş; 296 bin 604’ü Yozgat’ta sandık başına gidecek. Şehir genelinde bin 228 sandığın kurulması planlanıyor. Hatırlanacağı üzere en son seçimlerde de aynı miktarda sandık kurulmuş, aynı ölçekte seçmen sandık başına gitmişti. Bu bize şunu göstermektedir. Her ne kadar Yozgat’ta genelde nüfusta bir azalma söz konusu olsa da seçmen sayısında düşüş yaşanmıyor.

* * * *

Peki, bir soru daha soralım: 16 Nisan 2015 Anayasa Değişikliği Referandumu’nda seçmen sayımız ne kadardı?

16 Nisan 2015 Anayasa Değişikliğinin üzerinden 3 yıldan fazla bir zaman geçti. Yani referandum’da 295 bin 51 seçmen bulunuyordu. Bugün ise, 24 Haziran’da yapılacak olan seçimlere 938 kişi daha eklendiğini öğreniyoruz.

Peki, referandum öncesinde yapılan 2014 yılındaki milletvekilliği seçimlerinde partilerin oy dağılımı nasıl gerçekleşti, tablodan yansıyan rakamlar şu şekilde:

* * * *

Milletvekilliği seçimlerinde Yozgat’ta oy kullanan seçmenin yüzde 64.8’i (157 bin 622) AK Parti’ye, 12.49’u (30 bin 374) MHP’ye, 11.79’u (28 bin 664) bağımsız aday Lütfullah Kayalar’a, 7.36’ı (17 bin 904) CHP’yi tercih ettiğini görüyoruz. 

Bugün geldiğimiz noktaya baktığımızda Yozgat’ın toplam nüfusu 418 bin 650 görünürken, bunun 208 bin 841’i erkek nüfustan oluşmaktadır. Bu rakam içerisinde 209 bin 809 kişi ile kadın nüfus en dikkat çeken taraftır.

Merkezde erkek nüfus her ne kadar fazla gibi görünse de, toplamda kadın nüfusun fazla olması daha çok dikkatleri çekiyor.

Bu bilgiler göre, konuyu şöyle toparlayalım: Yozgat’ta bugün seçim adına meydanlar pek hareketli görünmüyor olabilir ama bayanların seçim satında bir ağırlığı dikkatleri bariz bir şekilde çekmektedir.

Tabi burada Partilerin gösterdiği Kadın aday faktörü önemli bir unsur olurken, teşkilatların bu işi bayanlar olarak sıkı tutmaları da bize bu seçimin kaderini bayanlar belirleyecek tespitini yaptırttı.

 

  • Servis hizmetlerinde İşçi Memur ayrımı yaptığı iddia edilen kurumda çalışan çok sayıda işçinin mağduriyetini gidermek üzere çalışmalara başlayan Sendika Başkanı!
  • Gittiği her mekanda karşılaştığı vatandaşlarla tek tek tokalaştıktan sonra dertlerini dinleyen Bayan Milletvekili Adayı!
  • En genç Milletvekili adayı olarak her gittiği yerde seçmenle kucaklaşan, vatandaşın sorunlarını meclise taşıma sözü veren Aday!

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.