""

Sevinsek mi, üzülsek mi? « Yeniufuk Gazetesi

26 Nisan 2024 - 22:36

Sevinsek mi, üzülsek mi?

Sevinsek mi, üzülsek mi?
Son Güncelleme :

13 Ekim 2021 - 15:44

Yönetim ve sistemsel kaynaklı sorunlara bağlı vatandaşın karşısına her gün yeni bir sorun çıkmaya devam ediyor.

Ülke olarak geldiğimiz nokta itibariyle vatandaş, gelecekten umutla söz edemez bir durum yaşamaktadır.

Olumsuz bir tablo çizmek istemem ama vatandaşın bugün cebindeki paranın ne kadar değer kaybına uğradığı yapılan birçok istatistiklerde yansıtılmamaktadır.

Vatandaşın, yangın yerine dönen cebinin etkisi mutfaklara ağır şekilde etki etmeye devam ediyor. Piyasalarda yaşanan istikrarsızlık sebebiyle bugün kaç kişi işini kaybetti, henüz bilen yok.

Vatandaş, kime/kimlere inanacağını ya da güveneceğini bilemez bir duruma geldiği şu günlerde yapılan anketlerde halkın gözünde güvenirliğini kaybetmiştir.

Ülkemizde her geçen gün artmaya devam eden işsizlik oranı ile ilgili yapılan açıklamaların güvenirlik seviyesi düşmeye maalesef devam ediyor.

Hafta başında AB İstatistik Ofisi, işsizlik oranı ile ilgili bir açıklama yaptı…

Bu açıklamada Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı 2021 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre 11 bin kişi artarak 3 milyon 965 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise değişim göstermeyerek yüzde 12,1 seviyesinde gerçekleşti.

Vatandaş, bu durum karşısında sevinmeli mi, yoksa üzülmeli mi? Ya da işsizlik oranında bir değişim olmadığı için sevinmeli mi?

Mevsim etkisinden arındırılmış istihdam oranı yüzde 45,0 oldu. İstihdam edilenlerin sayısı 2021 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre 14 bin kişi azalarak 28 milyon 706 bin kişi, istihdam oranı ise 0,1 puanlık azalış ile yüzde 45,0 oldu. Mevsim etkisinden arındırılmış işgücüne katılma oranı yüzde 51,2 olarak gerçekleşti. İşgücü 2021 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre 4 bin kişi azalarak 32 milyon 671 bin kişi, işgücüne katılma oranı ise 0,1 puanlık azalış ile yüzde 51,2 olarak gerçekleşti. Genç nüfusta mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı yüzde 22,7, istihdam oranı yüzde 32,6 oldu. Ağustos ayında istihdam edilenlerin sayısı bir önceki aya göre tarım sektöründe 26 bin kişi, sanayi sektöründe 217 bin kişi, inşaat sektöründe 83 bin kişi artarken, hizmet sektöründe 341 bin kişi azaldı. İstihdam edilenlerin yüzde 17,2’si tarım, yüzde 21,5’i sanayi, yüzde 6,3’ü inşaat, yüzde 55’i ise hizmet sektöründe yer aldı. Tarım dışı sektörde kayıt dışı çalışanların oranı ise yüzde 18,7 oldu.

Yukarıdaki yüzdelik oranlamalara baktığımızda azda olsa umut veren rakamlar vatandaşın elbette dikkatini çekebilir ama bugün piyasalardaki alım gücünün düşmeye devam ettiğini düşündüğümüzde halen umutsuzluk yaşanmaktadır.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.