""

TESK Başkanının dikkat çeken açıklaması…! « Yeniufuk Gazetesi

27 Nisan 2024 - 07:22

TESK Başkanının dikkat çeken açıklaması…!

TESK Başkanının dikkat çeken açıklaması…!
Son Güncelleme :

26 Temmuz 2021 - 18:34

Ekonominin bel kemiği, piyasalarda istikrarı sağlayan, üretime ve istihdama katkı sunan esnaf ve sanatkarın durumunun her geçen gün biraz daha kötüye gittiği istisnasız bütün çevrelerce yüksek sesle konuşulmaya devam ediyor.

Bu durum iktidar ve iktidara yakın çevrelerce üstü kapalı şekilde geçiştirilmesinin artık mümkün olmadığı kabul görmeye başladı.

Ekonominin çarklarının covit-19 salgını öncesinde zayıflamış olması ile başlayan piyasalardaki istikrarsızlık hızla yayılan salgın hastalıkla birlikte başka küçük ve orta ölçekteki esnaf kesimini devamında da büyük işletmeleri derinden etkiledi/etkilemeye devam ediyor.

Dolayısı ile krizin başlangıcından bu yana söz konusu durum özellikle ana muhalefet ve muhalefet partileri tarafından olabildiğince dillendirilirken, sorunun büyümesi esnaf ve sanatkar temsilcilerini de artık harekete geçirdi.

* * * *

Bütün televizyon kanalarına internet ve gazetelere bir açıklama gönderen TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, korona salgını sürecinden etkilenen esnaf ve sanatkarların yeniden ayağa kaldırılması için 13 yıl önce yapıldığı gibi faizsiz ve uzun vadeli can suyu kredisi verilmesini talep etti.
Gelir seviyesinin her geçen gün düştüğü ve girdi maliyetlerinin artarak devam ettiği Yozgat’ta esnaflarında umut ve beklentilerini dile getiren Palandöken yaptığı yazılı açıklamada, “Sıkıntılı sektörlerdeki esnafımız yapılandırmaya rağmen birikmiş borçlarını, SSK ve Bağ-Kur primlerini ödeyemiyor. Esnafa sağlanan her türlü desteğin ekonominin çarklarını döndürdüğü ve piyasaya olumlu yansıdığı unutulmamalı” dedi.
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, yazılı açıklamasında, salgın kısıtlamalarının kaldırılmasıyla esnaf ve sanatkarların ekonomiye yeniden kazandırılması gerektiğini bildirdi.
Çarkların dönmesi için esnaf ve sanatkarların ayağa kaldırılması gerektiğine işaret eden Palandöken, “Salgının cefasını en çok çeken kesim olan esnaf ve sanatkarlarımızın biriken borçlarını ödeyebilmesi için sıfır faizli, 6 ay geri ödemesiz ve uzun vadeli can suyu kredisi verilmeli” ifadesini kullandı.
Palandöken, esnafa yönelik son can suyu kredisinin 13 yıl önce verildiğini anımsatırken, şunları kaydetti:
“Özellikle faaliyetleri tamamen durdurulan esnafımızın sıfır faizli krediden yararlanmasının önü açılmalı. Kısıtlamalar nedeniyle kahvehane, kıraathane, çay ocağı, kantinci, kırtasiyeci gibi çok sayıda esnafımız büyük sıkıntı yaşadı. Şimdi bu sıkıntılı sektörlerdeki esnafımız yapılandırmaya rağmen birikmiş borçlarını, SSK ve Bağ-Kur primlerini ödeyemiyor. Esnafımızın birikmiş borçlarını kapatması için can suyu kredisi olmazsa olmaz. Esnafa sağlanan her türlü desteğin ekonominin çarklarını döndürdüğü ve piyasaya olumlu yansıdığı unutulmamalı.”

* * * *

Konuyu kısaca özetleyecek olursak, bir süredir kısıtlamalar kalkmasına rağmen geriden gelen sorunların boyutunun tahminlerin üzerinde olmasından dolayı piyasalara kısmen yansıyan hareketlilik krizinin çözümü olmaktan uzak kalmaktadır.

Çünkü esnaf ve sanatkâr, yıllardır yaşadığı iş krizinin sıradan ve küçük desteklerle çözülecek bir durum olmadığını her fırsatta yüksek sesle dillendirmeye devam ediyor.

İktidar bu sorunu çözmediği sürece ilk seçimlerde esnaf ve sanatkarlar, şuanda koltuklarda oturanları değiştireceklerinin sinyallerini zaman zaman yapılan anketlerde vermektedir.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.