""

Yozgat Nüfusunun Yüzde 10’u Engelli « Yeniufuk Gazetesi

26 Nisan 2024 - 23:36

Yozgat Nüfusunun Yüzde 10’u Engelli

Yozgat Nüfusunun Yüzde 10’u Engelli
Son Güncelleme :

01 Aralık 2021 - 17:55

Yozgat’ta yüzde 10,79 olan engeli birey oranı Ülke genelinde resmi olmayan rakamlara bakıldığında ise, yüzde 13 düzeyinde.

Ulusal Engelli veri tabanına baktığımızda ise Türkiye’de engelli birey sayısı 1.559.222. (Ancak resmi olmayan rakamlara göre yüzde 13 düzeyinde, 9 milyon olduğu söyleniyor) Bunların yüzde 27’si 0-21 yaş, yüzde 36’sı 22-49 yaş, yüzde 37’siyse 50-64 yaş arasında…

Bilindiği üzere yarın 3 Aralık Dünya Engelliler Günü

Bu konuda Yozgat Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Abdullah Neşeli’nin bir açıklaması oldu.

Detaylara geçmeden önce bir soru ile devam edelim.

Yozgat’ta engelli bireylerimize yönelik hizmet adı altında yapılanlar yeterli mi, yetersiz mi?

Bu sorunun cevabını İl Müdürü Neşeli’nin açıklamasının satır aralarında bulmaya çalıştım.

Öncelikle 3 Aralık Dünya Engelliler gününde daha önce olduğu gibi yarında engelli vatandaşların ve ailelerinin sorunlarına dikkat çekilecektir.

Engelli bireyler için yapılması gerekenler hatırlatılacak, çözüm yolları bulunması bir kez daha hatırlatılacaktır.

Fakat Yozgat nüfusunun yüzde 10,79’u engelli olarak temel aktivitelerde sürekli zorluk yaşadıkları unutulmaması gereken konuların başında gelmektedir.

Dolayısı ile engelli olmak bireylerin kendi tercihi değildir. Zira bir gün hepimiz engelli olabiliriz. Bu bakımdan aramızdaki engelli bireyler adına yapılan ve yapılacak her türlü hizmette gün gelir, sende bende, hepimiz ihtiyaç duyabiliriz.

İl Müdürü Abdullah Neşeli’nin açıklamasına baktığımızda; 2021 Yılı içerisinde 3 bin 350 kişi engelli sağlık kurul raporu için başvuruda bulunduğunu öğreniyoruz.

Ayrıca 2007 yılından itibaren evde bakım hizmeti desteğinin yanında bu güne kadar ailesi yanında bakılan 3 bin 646 engelliye evde bakım hizmeti verilmektedir.

2021 yılında 62 milyon ödeme yapılmıştır. 2008 yılından bugüne kadar ise 500 milyon ödeme yaparak engellilere destek olmayı amaç edinmiştir.

2017 yılında engellilerin toplumsal yaşama tam ve eşit katılımını sağlamak, kamu ve özel sektör alanlarında erişilebilirliğin hayata geçirilmesi ve yapılı çevrenin engelsiz hale getirilmesi amacıyla resmi ve özel kurumlara erişilebilirlik raporu düzenlenmiştir.

Sonuç olarak kurumsal çalışmalar imkanlar ölçüsünde yapılmaya devam ediyor ama şehrin genel duruma baktığımızda yukarıda sorduğumuz soruların cevapları Valilik, Yerel Yönetimler ve sivil toplum örgütleri tarafından uygulamaya konulacak projelerle Yozgat’ta engelleri kaldırmak daha önemlidir diye düşünüyorum.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.