""

CELAL KÖSE BU PROJEYİ UYGULATMALI « Yeniufuk Gazetesi

26 Nisan 2024 - 03:28

CELAL KÖSE BU PROJEYİ UYGULATMALI

CELAL KÖSE BU PROJEYİ UYGULATMALI
Son Güncelleme :

21 Ekim 2017 - 7:00

Yeni bir teşvik yasasından bahsediyorum…

Tıpkı geçmişte uygulanan ve İl olarak imkanlar ölçüsünde faydalandığımız 4325 Sayılı teşvik yasası gibi bir yasadan bahsediyorum.

4325 Sayılı teşvik yasasının uygulandığı yılları biraz olsun hatırlayacak olursak, bugün konuştuğumuz ya da tartışarak zaman kaybettiğimiz konuların hiç birisi Yozgat’ın gündeminde yoktu.

* * * *

Yani ne göç vardı, ne de işsizlik ya da istihdam alanlarının bu kadar yetersizliği söz konusu idi.

Ama bugün, bugün Yozgat hemen her bakımdan geriledi. Böyle olmasa, gurbetteki vatandaşlarımıza “İl’in Valisi gelin memleketinize yatırım yapın” der miydi?

Böyle olmasa, memleketin valisi üst üste “İşadamları zirvesi toplantısı” yapmak mecburiyetinde kalır mıydı?

Böyle olmasa, Toplum yarasına çalışma kapsamında 400, 500 kişilik istihdam için çoğunluğu kadın ve genç kızlardan oluşan 2 bin, 3 bin kişi müracaat etmek durumunda kalır mıydı?

* * * *

Bugün bunların hepsi Vali Kemal Yurtnaç, Bakan Bekir Bozdağ, Milletvekilleri Yusuf Başer, Ertuğrul Soysal, Abdulkadir Akgül, Belediye Başkanı Kazım Arslan’ın gözü önünde ve bilgisi dahilinde Yozgat’ta, ayan-beyan yaşanıyor.

Yani Yozgat bir zamanlar göç nedir bilmez, işsizlik nedir tanımaz, istihdam alanı sorunu yaşanmaz haldeyken Ve göç alan İl’lerin en başında gelirken, bugün göç veren İl’lerin başını çeker oldu… Sizin anlayacağınız halimize bakarsak, “nereden, nereye geldik” ifadesi Yozgat için söylenebilir.

* * * *

Yozgat’ın kurtuluşu yeni bir teşvik yasasına bağlı. Özel Yatırımcıların gelmesi elbette önemli ama asıl olan devletin Yozgat gibi göç veren İl’leri kapsayan Özel Bir Teşvik Yasası çıkartması gerekiyor. Yada Doğu ve Güney Doğuda bulunan 23 İl’i kapsayan yasanın içine Gaziantep gibi, Erzincan gibi ve Erzurum gibi dahil edilmesi gerekiyor.

Devlet buralardaki İl’lerde fabrika kurarak, üretilen her bir şeyi kendisi almak kaydıyla Pazar sorununu nasıl ki; ortadan kaldırdıysa Yozgat’ın da bu planın içine çok rahat bir şekilde dahil edilmemesi için bir engel olduğunu zannetmiyorum.

* * * *

AK Parti İl Başkanı Celal Köse, 2 aylık başkanlık sürecini düzenlediği kahvaltılı basın toplantısında değerlendirdi. Bu toplantıda yukarıda bahsettiğim konuları enine boyuna konuşma fırsatı bulduk.

Celal Köse bu konuda aynen şunları söyledi : “İç Anadolu Bölgesinde milli geliri bin 500 dolar ve altındaki illerde özel teşvik uygulaması vardı. Bu bölgesel bir teşvikti. İç Anadolu bölgesindeki küçük illerin ortak kaderi göç. Çorum, Sivas, Nevşehir’de az veya çok göç var. Nüfusu tutamıyorlar. Nüfusu tutmak için de ancak ve ancak sanayi yatırımlarının olması lazım. Devlet bunun alt yapısını yapıyor. Devlet iş veren değil. Bizim iş adamlarımız bir araya gelip bir şeyler üretmenin peşinde olmalı. İç Anadolu bölgesine özel Yozgat’ı kapsayacak, Doğu ve Güneydoğu bölgesinde olduğu gibi yeni bir teşvik yasası çıkabilirse 100 liranın 70 lirasını devlet, 30 lirasını kişi koyacak. İşletme sermayesi verecek. Malının pazarlanmasında da yardımcı olacak. Bu Yozgat ve Yozgat gibi İç Anadolu Bölgesinde küçük illerin tamamını uçurur, kalkındırır. Niye pazara yakın. Doğu ve Güneydoğu Bölgesinde üretilen malın nakliyesi ile Yozgat’ta üretilen malın nakliyesi arasında büyük bir fark oluşacak. Bu fark bizim lehimize olacak. Biz bu konuyu Milletvekillerimiz ile görüştük. İnşallah böyle bir teklifi yaparlar. Bizim gibi olan illerde bu işten faydalanır. Yozgat’ta istihdamı arttırdığımız zaman göç sorununu kendiliğinden çözmüş oluruz”

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.