""

EKONOMİK SORUNLAR VE YOZGAT’IN HALİ… « Yeniufuk Gazetesi

26 Nisan 2024 - 16:20

EKONOMİK SORUNLAR VE YOZGAT’IN HALİ…

EKONOMİK SORUNLAR VE YOZGAT’IN HALİ…
Son Güncelleme :

16 Ağustos 2017 - 7:00

Kurban bayramına sayılı günler kaldı. Piyasalar bayram hareketliliğini bekleyedursun, genel itibariyle sıkıntılı bir süreçten geçiyor.

Yozgat’ın ekonomik sıkıntısı yeni bir şey değil, daha önceden aynı konu üzerinde birkaç yazı kaleme aldım, dolayısıyla bir hatırlatmayla konuya devam edelim. Sorgun Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Mehmet Aktaş, Yozgat’ın ve Sorgun’un yeteri kadar hizmet alamadığını, mangalda kül bırakmayanların icraata gelince sus pus olduklarını söylemişti.

Malum açıklamanın devamı şöyle: Türkiye’nin en çok göç veren illerin ilk başında gelen Yozgat’ın ekonomik yatırımlar yapılmadığından bölge esnaflarının çok zor şartlar altında iş yaptıklarını belirterek, ‘Mangalda kül bırakmayanlar icraata gelince sus pus oluyorlar. Üniversite kayıtlarının başladığı şu dönemde tüm kontenjanların dolduğu gibi, sevindirici bir haber olmasına rağmen şuanda Sorgun’da öğrenci sayısı 124’de ulaşmış durumda. 13 bin öğrenciye sahip Yozgat’ın bu sene 4 bin öğrenci daha beklediği düşünülürse 124 öğrenci çok komik bir rakam olarak görülüyor. 3 sene önce hizmet binasının tamamlandığını ve 3 senede 3 bölümün ancak açılabildiğini, dönemin Meclis Başkanı Sayın Cemil Çiçek’in tüm bölümlerin doldurulması için kesin talimatı olmasına rağmen, gerekli alt yapı çalışmalar tamamlanmadığı için Sorgun yeteri kadar öğrenci alamadı. Şuanda İnşaat Bölümüne 41 öğrenci, Muhasebe bölümüne 30 öğrenci, Turizm ve Otelcilik Bölümüne 14 öğrenci kayıt yaptırmış, geçen yılki öğrencilerle beraber bu sayı 124’e ulaşmıştır. Ekonomik yatırımların yapılamadığı memleketimizde benim esnafım dört gözle üniversite öğrencisi beklemekte. Yetkililerimizin bu konuda daha duyarlı bir şekilde çalışma yürütmelerini bekliyoruz.” Geçen yıl durum bu şekildeydi, bu yıl ne olacak hep birlikte göreceğiz.

Sorgun Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Mehmet Aktaş, esnafın sıkıntılı günler yaşadığını, siftah etmeden dükkan kapatan çok esnaf bulunduğunu hatırlatmıştı.

Bu hususta Ticaret ve Sanayi Odası olarak vatandaşlara alışverişlerini ilçe esnafın yapın diye çağrıda bulunmuştu. “Benim Esnafım” sloganı ile başlatılan çalışmalar hem esnafın hem de halkın takdirini kazanmıştı.

Yozgat Organize Sanayi Bölgesinin alt yapısı olarak görülen ve kısa adı İŞGEM olan İş Geliştirme Merkezi işlevliğini kaybettiği gerekçesiyle yıkıldı. Daha önce de Tekel Bira Fabrikası yıkılarak, yerine konut yapıldı.

Üretim noktaların yıkılması Yozgat’ta büyük sorunların en başında gelen göç olayını daha da hızlandırdığını söylersek yanlış bir tespitte bulunmuş olmayız.

Çünkü Yozgat’ta İş Geliştirme Merkezi binasının yıkılması aslında Sorgun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Aktaş’ın şu sözünü doğrular şekilde önemli bir kanıttır.

Şöyle ki; Türkiye’nin en çok göç veren illerin ilk başında gelen Yozgat’ın ekonomik yatırımlar yapılmadığından bölge esnaflarının çok zor şartlar altında iş yapabilmektedirler. İşsizlik ve istihdam alanlarının olmaması da sorunu artırmaktadır.

Bu konuda ne söylesek, ne yazsak, ne anlatsak derde derman olmaktan her zaman uzak kaldı. Siyasetçiler ve Milletvekilleri adeta Yozgat’taki Sivil Toplum Kuruluşlarıyla girdikleri sen-ben kavgasına karşı elele verip kentin bu hale gelmesine vesile oldular.

Sonuç olarak Yozgat’ın son 15 yılını şöyle kısaca anımsayacak olursak, bu saydığımız kesimler hiçbir vakit memleketin derdine derman olmak için bir araya gelip düşman çatlatmadılar.

Hâlbuki hiç birşey için geç değil, 2018 ve 2019 yıllarında yapılacak seçimleri şimdiden hesaba kattığımızda Yozgat fırsatları değerlendirebilir. Bu konuda Yozgat’ın eli aslında çok güçlü, siyasi nüfuzu kullanarak, gerekli desteği görebilir.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.