""

HAVA KİRLİLİĞİ ALARM VERİYOR « Yeniufuk Gazetesi

26 Nisan 2024 - 13:25

HAVA KİRLİLİĞİ ALARM VERİYOR

HAVA KİRLİLİĞİ ALARM VERİYOR
Son Güncelleme :

26 Ekim 2017 - 10:25

 

Dünya Sağlık Örgütü açıkladı… Hava kirliliği alarm veriyor, insan sağlığı en başta olmak üzere gerçek şu ki; bütün canlıların sağlığı tehdit altında.

Peki, Yozgat hava kirliliği konusunda ne durum? Bu sorunun cevabı şimdiden hepimizi üzmeye başladı bile! Yozgat hava koşulları bakımından normal şartlarda sert bir iklime sahip ama özellikle bugünlerde akşam saatlerinde nefes alamaz bir durum yaşıyoruz. 

* * * *

Malum yaz mevsimi geri de kaldığına göre, kış mevsimini yaşamaya başladık, akşam saatlerinden itibaren gecenin ilerleyen vakitlerinde hava sıcaklığının düşmeye başlamasıyla devreye doğalgaz sistemleri girmektedir.

Doğalgaz yöntemiyle ısınma konusunda sorun yok. Fakat standart dışı kullanılan yakıtların bacalardan çıkardığı duman kütlesi Yozgat’ın havasını kirletmeye başladı…

Henüz bir önlem alınmış değil, sanki pis havayı sadece vatandaş olarak biz kokluyoruz, aynı havayı bu bölgede yaşayan yetkililer koklamıyor mu? Ciğerlerimize kadar giren kirli havayı görmüyorlar mı?

* * * *

Ortada bir ihmallik olduğu kesin ancak daha fazla kızmamak için kendi kendime “herhalde Çevreci Kurumlarda çalışanlar ya Yozgat’ta yaşamıyor,  ya da burada ikamet etmiyor…” diyorum.  Özellikle şehrin düşük kotlu bölgelerindeki kirli havayı görmemek için deyim yerindeyse kör olmak gerekir.

Yozgat’ta bu konuyu yakından takip eden ilgili kurum görevlileri, geçtiğimiz yıllarda bu konuda daha duyarlıydılar, verdikleri caydırıcı cezalarla sorunu bir nebze de olsa çözmeye çalışmıştılar. Görüyorum ki aynı görevlilerin henüz jetonları düşmedi.

Aslında bu sorun sadece Yozgat’ı değil, bütün dünyayı yakından ilgilendiriyor. Uzmanlar tarafından Dünya’da her yıl 7 milyondan fazla insanın hava kirliliği nedeniyle hayatını kaybettiği açıklanırken, hava kirliliğinin Avrupa’da da her yıl yaklaşık 400 bin kişinin erken ölümüne yol açıyor.

* * * *

Dünya Sağlık Örgütü verilerinde yer alan bilgilere göre, Türkiye genelinde Çankırı hava kirliliği limitinin altında değerlere sahip olduğu görülüyor.

Hava kirliliğine sebep olan etkenlere bakıldığında ise, en fazla ulaşım, tarım, enerji santralleri, endüstri ve evlerdeki günlük kullanımların sebep olmaktadır.

Dünya Sağlık Örgütü’nün çapı 2,5 mikron ve altında olan partikül madde hesabına dayanarak yaptığı çalışmaya göre dünyanın en kirli şehirleri Hindistan ve Çin’de yer alırken Avrupa’da hava kirliliği dendiğinde ise Türkiye’deki şehirlerin ön plana çıkması tehlikenin giderek arttığını göstermektedir.

Avrupa’da hava kirliliğinin en çok yaşandığı ilk 10 şehirden sekizinin Türkiye’de yer almaktadır.

* * * *

Avrupa’nın havası en kirli şehirleri sırası ile Batman, Hakkari, Gaziantep, Siirt, Afyon, Karaman, Iğdır ve Isparta olarak kayıtlara geçti.

Konuyu toparlayacak olursak, hava kirliliği dünyanın sorunu haline gelirken, teknolojinin yaygınlaşmasıyla büyük şehirlerin en büyük sorunu görüldüğü gibi hava kirliliğidir.

Fakat biraz önce yukarıda da belirttiğim üzere, en fazla ulaşım, tarım, enerji santralleri, endüstri ve evlerdeki günlük kullanımların Yozgat gibi İl’lerde de yaygınlaşamaya başlaması hava kirliliğini artırmaktadır.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.