""

Kent konseyi niye yok? « Yeniufuk Gazetesi

26 Nisan 2024 - 11:30

Kent konseyi niye yok?

Kent konseyi niye yok?
Son Güncelleme :

12 Temmuz 2021 - 17:48

Yozgat’ta dönemin Belediye Başkanı Yusuf Başer zamanında kurulan, faaliyetleri ile de yerel yönetimlere katkı sunan Kent Konseyi daha sonra neden kapatıldı?

Bu soru defalarca gündeme geldi, muhataplarına soruldu ama yerel idareciler, cevap vermek yerine kötü bir futbolcu gibi her zaman topu taca gönderdiler.

Kent konseyi ne demek kısaca bunu bir tarif edelim;

Kent konseyleri, yerelde demokratik katılımın sağlanması, kentsel bilincin geliştirilmesi, kentin temel sorunların çözülmesinde ortak aklın oluşturulması anlamına gelmektedir.

Devam edelim; hemşeri ve kentli haklarının geliştirilmesi, kent kaynaklarının etkili ve verimli kullanılmasına katkı sağlaması, kentin hem sorunlarını çözmede hem de gelecek ile ilgili stratejik planların yapılmasında kentte ortak aklın oluşmasına yardımcı olmak amacıyla kurulmuş gönüllülük esasına dayanan yerel meclislerdir.

Şimdi yukarı da kısaca tarifini yaptığım Kent konseyinin karar alma yetkisi olmadığı gibi karar verme yetkisi de yoktur.

Fakat Kent konseyleri, bir kentin eğitim, kültür, tarih, sanat, spor, ahlaki değerleri ve daha birçok konularda yol gösteren, pusula görevi üstlenmektedir.

Dolayısı ile Kent konseylerinin görevleri, kentsel bilincin geliştirilmesi ve kentin temel sorunlarının çözülmesinde ortak aklın kullanılarak, asıl karar alan veya karar veren yerel yönetimlere sorumluluk çerçevesinde tavsiyelerde bulunmaktır.

* * * *

Bu bağlamda Yozgat’ın Kent Konseysiz geçen yıllarının gerçekten kayıp yıllar olduğunu önemle ve özellikle belirtmek isterim.

Çünkü Yozgat’ın son yıllarına baktığımızda gerek Merkezi hükümetler tarafından gönderilen kaynakların gerekse kentin öz kaynaklarının harcanarak, yapılan onca yatırım olmasına rağmen şehir Nohutlu ve Çamlık arasında sıkışıp, kalmaktan bir türlü kurtarılamadı.

Şehir merkezine yıllardır kamu ve özel sektörler aracılığı ile yapılan yatırımları gözümüzün önüne getirdiğimizde bu şekilde yapmak yerine bir kısmını şehrin doğu tarafına bir kısmını da batı bölgesine yapılmış olsaydı (!) Yozgat bugün bir eli Sorgun’da bir eli de Yerköy’de olurdu.

Fakat olmadı, yapılanları artık başka alanlara taşımak elbette mümkün değil. Ancak bundan sonra yeni yanlış ve hatalara fırsat vermek yerine sözümün başında ifade ettiğim üzere birçok ilde olduğu gibi Kent Konseyini biran evvel yeniden kurup, Yozgat için ortak aklı çalıştırılmalıdır.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.