""

Mevsimler Sanki Yer Değiştirdi « Yeniufuk Gazetesi

26 Nisan 2024 - 14:25

Mevsimler Sanki Yer Değiştirdi

Mevsimler Sanki Yer Değiştirdi
Son Güncelleme :

17 Haziran 2022 - 17:33

Son bir haftadır yurtta etkili olan aşırı yağışlar, yaşamı oldukça zorlaştırıyor. Türkiye yaz mevsiminde selleri kanıksadı. Yozgat’ta her ne kadar etkisini göstermemiş olsa da bu yağışlar aklıma şehir merkezindeki dere yataklarının kapatılarak, üstüne beton yığınlarının dikildiği gelir.
Kış mevsiminde görülmeyen yağışlar, haziran, temmuz ve ağustos aylarında bolca kendini gösteriyor. Mevsimler, sanki yer değiştirdi.
İklim değişikliğinin yanı sıra, Yozgat gibi kentlerde yıllardır ıskalanan, gerekli yatırım yapılmayan yetersiz altyapılar, büyük kentlerde oluşan sel ve su baskınlarının temel nedeni. Çarpık kentleşmenin yansıması olarak değerlendirmek hiç de yanlış olmaz Yeşilin azaldığı betonlaşmanın olanca hızı ile sürerken, yazık ki altyapıya gereken önem verilmiyor. Yapılan yatırımların da yeterli olmadığı, önüne ne gelirse sürükleyen sellerle görülüyor.
Belediyeler, felaket oluştuğunda “Gerekli yatırımı yapmamış” diyerek önceki yönetimi suçlayarak sorumluluk üstlenmekten kaçınıyor. Önceki veya işbaşındaki olsun yerel yönetimlerin altyapıdan çok, park, bahçe ve diğer görsel yatırımlara ağırlık verdiği aşikar. Seçmenin dikkatini çeken üstyapılara ağırlık veriyor belediyeler. Pahalı yatırım olan altyapının önemi ve eksikliği böylesi olumsuzluklarda kendini göstermektedir. Üstyapı yatırımları ne denli temel gereksinim ise tıkanmayan kanalizasyon, köprü ve geniş dere yataklarını inşa etmek o denli önemli ve yaşamsaldır.
Daraltılan dere yatakları, buralara kondurulan ucube binalar, plansız şekilde yapılan göğü delen çok katlı binaların tümü başlı başına sel felaketlerine yol açan olumsuz unsurlar.
Ne olursa olsun yerel yönetimlerin bu temel başlıklarda ödün vermeden katı olmaları gerekiyor. Maliyeti kabarık diye altyapının ıskalanmamasının elzem olduğu son sellerle ortaya çıktı. Yoksa bedeli çok acı oluyor, canlar gidiyor. Doğal felaket beklenmeden önlemler çok önceden hayata geçirilse can kayıpları yaşanmayacak hasarlar oluşmayacak. Her acı felaket sonrası aynı sözler dile getiriliyor, yazılıyor. Lakin bir süre sonra unutuluyor.
Bilim insanlarının vurguladığı gibi iklim değişikliğiyle hava olayları şiddetini ve sıklığını artırdı. Küresel ısınma olarak nitelendirilen iklim değişikliği ile sıcaklık artıyor, sonucunda istenmeyen felaketler meydana geliyor.
İnsan eli ile oluşturulan olumsuzluk, yine insanlar tarafından giderilecektir.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.