""

NE GARİP DEĞİL Mİ? « Yeniufuk Gazetesi

26 Nisan 2024 - 09:52

NE GARİP DEĞİL Mİ?

NE GARİP DEĞİL Mİ?
Son Güncelleme :

10 Temmuz 2017 - 7:00

Yozgat çok mu büyük bir Şehir?

Cevap her ne olursa olsun sosyo-ekonomik yönleri başta olmak üzere Şehri analiz etmeden verilecek her cevabın herhangi bir özelliği olamayacaktır.

Yozgat göç veren bir şehirdir…

Fakat sorunlar(!) azalmak yerine neden artar durur?

Aslında bir kentte nüfus gerçekten düşüyorsa, ortadaki sorunlarında azalması gerekmez mi?

Gördüğüm kadarıyla bu durum bizde farklı şekilde ortaya çıkmaya devam ediyor Yozgat, bir türlü kendini geliştiremeyen, kalkınmada ivme yakalayamayan ve sorunların artarak devam ettiği bir Şehir haline geldi.

Çoğumuz Üniversite kenti olunca bir takım sorunların sorun olmaktan çıkacağını umut etmiştik. Garip olan şu ki; Üniversite de kendi kendine sorun oldu.

Dolayısıyla yine sorunlar devam ediyor. Bu sorunların en başında da yeteri kadar gelişmek ve kalkınmak gelmektedir.

Bir soru daha: Yozgat Üniversite kenti olduktan bugüne hangi sorununu çözdü sizce?

Yıllardır mevcut sorunların çözümünü beklerken, yenileri karşımıza çıktı. Meşhur bir söz vardır.. Yol, Su, Elektrik, Ulaşım, Sağlık, Eğitim her dönem sorun olmaya devam etti.

Maksadım bir kimseyi suçlamak ya da suçlu aramak asla değildir. Örnek vermek adına bir noktaya dikkat çekmeye çalıştım.

TÜİK tarafından yapılan Adrese Dayalı Nüfus sistemine göre, nüfus bugün 412 bine kadar düştü.

Yozgat’ın TBMM’de temsil sayısı 6’dan 4’e düştü. Umutsuzluğumuzu azaltmak ya da kendimize bir teselli aramak gerekirse, tek tesellimiz merkez nüfusun artmasıdır.

Burada da yaptığımız hatanın farkında değiliz, çünkü nüfus artışımıza sebep dışarıdan bir göç almış değiliz.

Deyim yerindeyse sağ cebimizdeki parayı sol cebe koymak gibi bir şey şuan başımıza gelen. Yani köyden, beldeden ya da ilçeden yolunu kaybeden merkeze gelmiş, böyle bir duruma sevinecek miyiz, üzülecek miyiz?

Yetkililer, Yozgat için hemen her şeyin yapıldığını söylemelerine karşın içinde bulunduğumuz durum istatistik sonuçları Yozgat’ın yaşam şartlarının bir hayli zor olduğunu göstermektedir.

Dolayısı ile bugün Devlet kapılarından geçimini sağlayan veya devlet kapılarına muhtaç insanların sayısının her geçen gün biraz daha arttığı Yozgat’ın bu sorunları çözmesi için sihirli bir değneğe ihtiyacı vardır.

Farkında mısınız bilemiyorum ama ortaya çıkan gerçekler Yozgat’ın her geçen gün biraz daha fazla harita üzerinde yok olmaya gittiğinin habercisidir…

İlçelerine karşı il vazifesini yerine getirmekten yoksun olan Yozgat’ın merkezindeki meslek temsilcilerinin, odaların bu konuda ortaya aklı başında bir çalışma koyamıyor olması da ayrı bir sorundur…

Nüfusunun belli bir bölümü yeşil kart sahibi, kalan bölümü ise vakıf ve dernek yardımları ile hayatlarını idame ettiren kentte maalesef günlük yaşam alabildiğine çekilmez olmuştur.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.