""

Tarımda sorun alt yapıdan kaynaklanıyor « Yeniufuk Gazetesi

26 Nisan 2024 - 14:30

Tarımda sorun alt yapıdan kaynaklanıyor

Tarımda sorun alt yapıdan kaynaklanıyor
Son Güncelleme :

23 Haziran 2021 - 16:44

Güvenilir bir kaynak olduğunu kabul ettiğimiz Devlet Kurumu olan Türkiye İstatistik Kurumu, sektörlere kaynak teşkil etmesi bakımından yaptığı araştırmaları veri olarak paylaşmaktadır.

Bu veriler sağlam ve sağlıklı olması son derece önemlidir. Çünkü sektörler, geleceğini planlamak için bu verileri dikkate almaktadır.

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yapılan bir açıklama evvelsi gün çeşitli haber siteleri ve gazetemiz de haber olarak verildi.

İç Anadolu Bölgesinde işlenen tarım arazileri ve nadasa bırakılan tarım arazilerinin son durumu ve elde edilen ürünler miktarı rakamlarla kayıt altına alındı.

Açıklamanın bizi ilgilendiren tarafı söz konusu İller arasında Yozgat’ında yer almasıdır.

Buna göre, 2020 yılı verilerini baz alarak illerin işlenen tarım alanları arazi miktarlarına baktığımızda Yozgat’ta 5 milyon 718 bin 89 dekar tarım arazisi işlendiği belirlendi.

* * * *

Orta ve İç Anadolu bölgesinde tarımdan ve hayvancılıktan alternatifsiz geçimini sağlayan tek İl Yozgat’tır. Aynı araştırma kapsamında yer alan Sivas, Konya, Ankara gibi diğer İllere baktığımızda bu İllerin tamamının tarım gelirleri dışında sanayi ve bezer alanlarda alternatifleri bulunmaktadır.

TUİK verilerinde Türkiye’nin en büyük yüzölçümüne sahip ikinci şehri olan Sivas; işlenen tarım alanı sıralamasında Konya, Ankara ve Şanlıurfa’nın ardından gelerek 4’üncü sırada yer aldığını görüyoruz.

Ayrıca Türkiye’de 2020 yılında 231 milyon 363 bin 961 dekar alan işlendi. En fazla işlenen tarım alanı listesinin zirvesinde 18 milyon 590 bin 788 dekar ile Konya yer aldı. Konya’yı 11 milyon 524 bin 26 dekar ile Ankara, 10 milyon 496 bin 678 dekar ile Şanlıurfa, 7 milyon 881 bin 47 dekar ile Sivas, 6 milyon 229 bin 929 dekar ile Yozgat, 5 milyon 718 bin 89 dekar ile de Kayseri yer aldı.

* * * *

Burada asıl dikkatinizi şu hususa çekmek istiyorum. Türkiye genelinde 2020 yılında 231 milyon dekar tarım arazisi işlenirken, aynı yıl içinde 31 milyon 732 bin 521 dekar alan ise nasada bırakılıyor.

Peki, bu durumdan Yozgat hangi ölçülerde payına düşeni alıyor sorusunun cevabı ise, 5 milyon dekar tarım arazisi işlenen ilimizde aynı dönemde 1 milyon 337 bin 941 dekar alan nadasa bırakılmaktadır.

Yozgat’ta ürün çeşitliliği birkaç kalemi geçmez, böyle bir durumda her yıl ekilebilecek durumda olan tarım arazilerinin neden önemli bir kısmı nadasa bırakılır, anlamıyorum. Bu sorunun cevabını da elbette yetkililer vermekle mükelleftir.

Bu durumda şunu söyleyebiliriz, tarımda asıl sorun gerekli olan alt yapının sağlıklı bir şekilde oluşturulmamış olmasıdır.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.