""

Üniversitenin Kıyaslamasına Bakar Mısınız? « Yeniufuk Gazetesi

26 Nisan 2024 - 12:58

Üniversitenin Kıyaslamasına Bakar Mısınız?

Üniversitenin Kıyaslamasına Bakar Mısınız?
Son Güncelleme :

12 Ocak 2022 - 18:33

Yozgat Bozok Üniversitesi’nin 2000 yılından sonra kurulan üniversiteler sıralamasında 2021-2022 yılı verilerinde sıralamasının değiştiğini, bir yükselişinin söz konusu olduğunu dün gazetelerde haber olarak okuyunca detayları dikkatimi çekti.

Sonra Bozok Üniversitesi’nin resmen kurulduğu tarih aklıma geldi. 2006 yılında resmi olarak kurulan üniversite, aradan geçen zaman içinde bilimsel olarak, neler yaptı, kendini ne kadar ve hangi ölçekte geliştirdi, şehir hayatına dokunuşlarda başarı oranı ne durumda!

Yozgat Bozok Üniversitesi’nin gelişmesinden ve büyümesinden elbette hepimiz mutlu oluruz. Çünkü üniversitenin büyümesi, kendini geliştirmesi demek Yozgat’ın gelişmesi ve kalkınması anlamına gelir.

Dolayısı ile 2000 yılından sonra kurulan üniversiteler arasında başarı sıralamasının yükselmiş olmasından en çok bizler mutlu olur, söz konusu bir başarı varsa, bunu övünç kaynağımız yaparız.

Fakat gerek 2000 yılından sonra gerekse daha önceki yıllarda kurulan üniversitelerin durumuna baktığımızda Yozgat Bozok Üniversitesi’nin söz konusu verileri öne sürerek, birkaç basamak yükselmiş olmasının fazlaca abartılacak bir konu haline getirilmemesi gerektiği kanaatimdeyim.

Şöyle ki; son yıllarda ülkemizde üniversiteleşme oranı oldukça fazlalaştı. Bugün 81 ilde devlet üniversitesi var ve özel üniversiteleri de bu hesaba katarak düşündüğümüzde 200’den fazla üniversite bulunmaktadır.

Bu bağlamda Yozgat Bozok Üniversitesi’nin son durumuna baktığımızda önemli bölümlerin öğrenci yetersizliğinden dolayı kapalı olduğunu, bazı teknik bölümlerin müstakil binası dahi bulunmadığını, önce bölüm açılıp ardından akademik kadro ve fiziki altyapı çalışmalarına girildiğini biliyoruz.

Yozgat gençliği kendi üniversitesini hangi oranda tercih ediyor ya da etmiyor, bunların sebeplerine hiç kafa yoruldu mu?

URAP verileri dahil birçok verileri kıyaslayarak ve 3 sene içerisinde 181 dünya üniversitesini geride bırakarak, 3002 üniversite arasında 2034’üncü sıraya yükselmiş olması tabi güzel bir gelişmedir.

Demem o ki, bu güzel gelişmeler öncelikle ülkemizde bilim ve teknolojinin gelişmesine akabinde kendi içimize döndüğümüzde Bozok Üniversitesi’ne ve tabii olarak Yozgat şehrimize neler kazandırdı, kazandıracak bunların bir değerlendirme ile ortaya konması gerektiğini düşünüyorum.
Somut olarak, devletin ve sanayinin çalışmalarına, sosyal ve ekonomik hayatın gerçekliklerine ne kadar katkı yaptığınızın analizi ve çıktıları olmadan, rakamsal yükselişler zarf niteliğinde kalmakta, mazruf etrafında kısa paslaşmalara devam edilmektedir.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.