""

Yöresel Değerimiz Testi Kebabı « Yeniufuk Gazetesi

26 Nisan 2024 - 13:05

Yöresel Değerimiz Testi Kebabı

Yöresel Değerimiz Testi Kebabı
Son Güncelleme :

01 Ağustos 2022 - 16:30

Her kentin kültürel ve yöresel olarak kendi adıyla özdeşleşen farklı ve çeşitli değerleri bulunmaktadır. Yozgat bu konuda oldukça zengin bir şehir olmasına karşın kültürel ve yöresel değerlerin pek kıymeti bilinmediği için gerekli hassasiyet gösterilip sahip de çıkılmamaktadır.

Yöresel olmakla birlikte kültürel değerlerimizden birisi ve en önemlisi olan “Testi Kebabı” Yozgat’ın tescilli yemeklerinden olurken, bu konuda gerekli olan alt yapı eksikliği ve marka koruma bilincinden yoksunluğumuz nedeniyle “Testi Kebabı” işi bilmeyen eller aracılığı ile özelliğinin dışına taşınmaya başladı.

Konudan uzak, işi bilmeyen sözde aşçılar elinde birçok kentin yöresel ve kültürel değerlerinin kaybolduğunu biliyoruz.

Meselenin en acı tarafı ise, kaybolan bu değerler arasına “Testi Kebabı”nın da katılmış olmasıdır. Televizyon kanallarında yayınlanan yemek yarışmaları bir taraftan yöresel ve kültürel değerlerin tanıtımına katkı sunarken, kimi zaman da farkında olmadan zarar vermektedir.

Kanal 8 televizyonunda her akşam yayınlanan MASTERCHEF yemek yarışması programından haberdarsınızdır.

Bu yemek yarışması programının bizi yani Yozgat’ı ilgilendiren tarafı ise, geçen hafta bu programda yemek ustaları şefler, yarışmaya katılan aşçılar arasında en iyi “Testi Kebabı” yarışması düzenlemiş.

Bu yarışmayı izleyen tanıdığım birçok arkadaş yarışmayı hayretler içerisinde kalarak izlediklerini daha sonra anlattılar.

Bu hayretleri dinledikten sonra böyle bir yazının ihtiyaç olduğunu, konuyu geçiştirmenin doğru olmayacağını düşündüm. Yarışmacılar adı her ne kadar “Testi Kebabı” demiş olsalar da, bu özel yemeğin içine katılmayacak ne varsa katarak, ortaya “Testi Kebabı!”na benzemeyen bir yemek icat etmişler.

Program sunucuları ve yarışmacılar “Testi Kebabı”nın nereye, hangi ile ait olduğunu bilmediklerini de ayrıca itiraf ederek, “Testi Kebabı”nın Ürgüp yöresine ait bir yemek olduğundan bahsetmiş olmaları Yozgat adına üzüntü verici bir durumdur.

Bu yemeğin tarihçesini, nasıl yapıldığını, içine neler konulması gerektiğini buradan tek tek anlatmayacağım ama Yozgat adına tescilli olan “Testi Kebabı” konusunda bu durumun ortaya çıkmasına sanki biraz da bizim sebep olduğumuzu belirtmek isterim.

Çünkü Yozgat olarak kültürel ve yöresel değerlerimize yeteri kadar sahip çıkmamamızdan kaynaklandığını düşünüyorum. Ayrıca il için marka değeri taşıyan Testi Kebabı’na bir standart getirmeyişimiz ve bu ürünü sunmak için sertifika şartlarını oluşturmayışımız bu konudaki en büyük eksiğimizdir. Benzer durum Tandır Kebabı için de geçerlidir.

Yozgat Belediyesi’nin bu durum karşısında taşın altına elini koyup, “Testi Kebabı” başta olmak üzere kültürel ve yöresel değerlerimizi daha fazla tanıtması artık olmazsa olmaz olmuştur.

Keşke bu hafta 21’incisi düzenlenecek olan Yozgat Sürmeli Festivali kapsamında “Testi Kebabı” yarışması düzenlenip, bu etkinliğe MASTERCHEF yemek yarışması ekibi de davet edilmiş olsa, hem bir sorun ortadan kalkmış olur, hem de Sürmeli Festivali programı renklenmiş olur diye düşünüyorum.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.