""

Yozgat Belediyesi’ne Tekraren Cevabımızdır! « Yeniufuk Gazetesi

26 Nisan 2024 - 15:41

Yozgat Belediyesi’ne Tekraren Cevabımızdır!

Yozgat Belediyesi’ne Tekraren Cevabımızdır!
Son Güncelleme :

06 Ekim 2021 - 17:47

Yozgat Belediyesi’nin hizmetlerini Valilik eski hizmet binasında sürdürmeye başlaması üzerine 2019 yılında yıkılan hizmet binasının yeri boşa çıkmıştı. Yozgat Belediyesi’nin, 1.700 m2 büyüklüğünde ortaya çıkan alanda ile değer katacak bir yatırım için projelendirme çalışmalarının devam ettiğini öğrendim.

Bu konu başta olmak üzere Yozgat’a değer katacak birçok konuda Yeniufuk Gazetesi olarak önerilerimiz oldu…

Bu önerilerimizi yazılı olmakla birlikte kimi zamanda ilgililerine sözlü anlattık…

Şimdi ise Yozgat Belediyesi, vatandaşlarımıza “Eski hizmet binası yerine ne yapalım?” diye sorma hazırlığı yaptığını öğrenmiş bulunuyorum.

Bu soru üzerine 28 Mayıs 2021 tarihinde Yeniufuk Gazetemizde haber olarak teklif ettiğimiz önerimizi tekrar hatırlatmak ihtiyacı duydum.

Bildiğiniz üzere eski belediye binasının yıkılması ile 1.700 m2, eski hükümet konağının yıkılması ile 3.000 m2 iki büyük alan il merkezinde boşa çıkmıştır.
Bu iki alanın birincisinde yani eski belediye binası arsasına; Beypazarı-Suluhan, Amasya-Taş Han, Edirne ve Erzurum Rüstem Paşa kervansarayları vb. bir taş yapı veya 2 katlı tarihi konak görüntüsüne sahip büyük bir bina inşa edebiliriz. Minimum iki katlı olacak bu yapının birinci katının dışa bakan yüzünde dükkânlar, tek kapı ile girilen iç kısmında lokanta, cafe, toplantı salonu vb, ikinci katında ise butik bir otel faaliyete geçirebiliriz. Sunulacak hizmetlerin çeşitliliği ve ziyaretçilerin beklentilerine cevap veriyor olmasının yanı sıra,dükkânlarda halk eğitim merkezi başta olmak üzere Yozgat yerelinde üretimi yapılabilecek, turistik değer ifade edebilecek ve Yozgat’la özdeşleşebilecek ürünleri üretmek ve satmak isteyenlere yer tahsisi yapılmalıdır. KOSGEB, İşkur, OR-AN, Yozgat Belediyesi ve Valiliğince finansal destek verilerek, gümüş, bakır, çini, keçe, kilim ve şal, ametis taşı, ev yapımı ürünleri (kozalak reçeli vb) ve Halk Eğitim Merkezi’nin depolarında çürümeye terk edilmiş yüzbinlerce TL. değerindeki ürünler ve dahasının imal ve satışının yapılması ile bir cazibe alanı olacaktır.

Bu alanların ikincisine yani eski Adliye binasının yerine ise;(her ne kadar başka bir proje uygulamaya konulmuş olsa da) 1920 yılında Çerkez Ethem tarafından yakılan Çapanoğlu Konağı’nı inşa edebiliriz. Bu konağın son haline dair fotoğraflar vardır ancak daha da önemlisi Çapanoğlu Süleyman Bey zamanında Yozgat’a gelen seyyahların anılarında detaylı bilgiler vardır ve bu bilgilere de ulaşabilmekteyiz. Uzmanlarınca yapılacak çalışmalar ve aile fertlerinden alınacak bilgiler ışığında aslına yakın bir konağı meydana getirmek imkânımız vardır.İnşa edilecek bu konak ile turistik ve tarihi değer katarken aynı zamanda Gençlik Merkezi olarak da kullanılabilir. Dolayısıyla uygulamaya konulması düşünülen proje revize edilmeli, yeterince betona boğulmuş Yozgatımız’a değer katacak bir yapıya dönüştürülmelidir.

Şimdi bu iki önerimizin kabul gördüğünü Çapanoğlu Konağı’nın ve bir hanın inşa edildiğini düşünelim. Turizmin tamamen algıları yönetmek ve mimarinin bölgeye turist çekmedeki en önemli faktörlerden birisi olduğu gerçeğini de hatırlayarak; Bozok Üniversitesi ve Polis Okulu’na ek olarak Adalet ve Diyanet Eğitim Merkezleri, T Tipi Cezaevi’nin de faaliyete geçmesi ile birlikte, Yozgat’a ziyaretçi akını hızlanacaktır.

Doğal olarak gelen bu ziyaretçilerin dikkatini çekecek, yöreye ait ürünleri satın alabilecekleri, aileleri ile konaklayabilecekleri, Yozgat tarihine dair somut değerleri görüp yaşayabilecekleri bu alanların tanıtımı kısa zamanda sağlanacaktır.

Zamanla buralarda sunulacak hizmet ve ürünlerin kalite ve çeşitliliği ile birlikte, saraydaki tarih, mimari özellikler, Yozgat tarihi ve Çapanoğulları konuşulur olacaktır.
Bu sayede Yozgat kültür ve tarihini yerinde yaşama, Yozgat topraklarının özünü hissetme imkânı yakalayacak ziyaretçiler, ilden ayrılırken de buraya ait değerlerin taşıyıcılığını ve tanıtımını yapacaklardır. Elbette ki bunun maddi bedelini de ödeyeceklerdir.
Buradan tarih çıkar, kültür çıkar. Buradan iş, aş çıkar, istihdam çıkar. Buradan 100 yıldır yok edilen şehrin kimliği küllerinden doğabilir.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.